11. 11. 2012

Výzva Policie ČR - "Bojujme proti zlodějům společně, příště můžu být obětí právě já..."

Dobrý den

Dovolte abychom vás jakožto zástupce obcí - místních samospráv informovali o aktuálním nárůstu trestné činnosti na území "okresu Hradec Králové".

V současné době evidujeme zvýšený nápad trestné činnosti a to především případy vloupání do rodinných domů v denní i noční době. Jako ohrožené se jeví domy v okrajových částech obcí, nových satelitních zástavbách, či domy jinak osamocené, ale i starší zástavba. V noční době dochází  některých případech k vloupání v době, kdy obyvatelé jsou doma a spí.

Tímto bychom vás chtěli vyzvat k informování veřejnosti, zejména požádat o to, aby v případě zjištění výskytu cizích a podezřelých osob, podezřelých vozidel, či jiných podezřelých okolností v okolí jejich domů, ale především také v okolí sousedních domů tuto informaci okamžitě předali na Policii ČR prostřednictvím bezplatné tísňové linky158.


Rovněž vás žádáme
o informování seniorů o tom, aby byli velmi ostražití v případech podomních prodejců,  nebo při výskytu cizích osob, které se pod různými záminkami pokouší vloudit do obydlí. (potřeba na WC, přeplatek za energie, výhry, zájem o koupi medu... apod.)
Cizí osobu ať rozhodně nevpouští automaticky do svého obydlí, komunikují s ní přes uzavřené dveře, nejlépe však  přes  dveřní telefon, či z okna. S tím samozřejmě souvisí to, aby měli vždy uzavřené a uzamčené vstupní dveře do domu a branku na pozemek. Pachatelé v případě přístupného domu do něj vniknou a poté, osamělý senior již těžko brání svůj majetek.

Veřejnost informujte vámi dostupnými prostředky - rozhlas, tisk, nástěnky, osobně, e-mailem... s důrazem na zvýšení pozornosti při pohybu cizích osob a ostražitosti seniorů.

Dané případy trestné činnosti vyšetřujeme a tímto bychom vás chtěli požádat o spolupráci.

"Bojujme proti zlodějům společně, příště můžu být obětí právě já...!"

Nebuďmě ke svému okolí lhostejní.


Další informace o trestné činnosti na seniorech naleznete zde:

www.policie.cz/krajske-reditelstvi-policie-khk-seniori.aspx

www.policie.cz/clanek/podvodnikum-finty-bohuzel-stale-vychazeji.aspx

 
Děkujeme za spolupráci

nprap. Jan Čížkovský

vrchní inspektor